Home

Culturele activiteiten

Huidige expositie

Komende exposities

Vorige exposities

Kunstenaars

Organisatie

Hoe vindt u ons

Info voor nieuwe leden

Exposeren in het Kruithuis
Educatie in het Kruithuis

Atelierroute
Henri Titselaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Huidige expositie


Opening 25 maart 15.00 uur
Te zien t/m22 april 2018
Spreker bij Terra Viva: Eric Schneider
Spreker bij Peter Verbeek: Marja van Reijen


Klik hier voor een foto-impressie door Gerard Monté
 


Ontwerp: Patrick Lijdsman

Onverenigbare karakters - Terra Viva
25 maart t/m 22 april 2018 (beneden)

De expositie ‘Onverenigbare karakters’ is vanaf 25 maart 2018 te zien in het Kruithuis in Den Bosch. Na eerdere exposities in Den Haag, Zoeterwoude en Hoorn heeft het Kruithuis nu de primeur van deze expositie van Terra Viva in Noord Brabant. De opening zal worden verricht door acteur Eric Schneider.

Inspiratie door tegenstellingen
De uitdagende combinatie ‘Onverenigbare Karakters’ komt uit de rechtspraak en de psychologie. Onverenigbaarheid van karakters kan tot conflict en scheiding leiden. Het lijkt er op dat onze complexe maatschappij daar steeds meer door bepaald wordt. Iedere dag worden we via sociale en andere media overladen met beelden van conflicten tussen mensen, landen en werelddelen. Dit thema nodigt echter ook uit tot een creatieve respons, waarbij het onverenigbare op constructieve wijze gebruikt wordt om tot iets nieuws te komen. Tot een eenheid van tegendelen.

Tegenstellingen in beeld
De kunstenaars van Terra Viva geven zo’n respons door gebruik te maken van tegenstellingen zoals geometrisch-expressief, vlakken-lijnen, twee-driedimensionaal, zichtbaar-onzichtbaar, licht-donker, abstract-naturalistisch, stilstand-beweging, agressief-meegaand, maar ook van thema’s als oorlog-vrede, groei-verval, diesseits-jenseits, heilige-profane, dag-nacht, oost-west, explosie-implosie en leven-dood. Iedere kunstenaar geeft op eigen wijze invulling aan dit thema. Daardoor geeft de expositie een spannend beeld van de meerdimensionaliteit van ‘Onverenigbare karakters’. 

Deelnemende kunstenaars: Lili Berger, Ria Diercks Kroon, Irma den Hertog, Birke Hesse, Stephanie Knage, Aad Ledeboer, Vivienne Lopes de Leao Laguna, Marian Meerbeek, Erik Rumpff, Thea Schenk en Frits Veenland.

www.terra-viva.nl

   

Poppen- en figuratieve kunst - Dabida
25 maart t/m 8 april 2018 (boven)

Bij poppen denkt men al snel aan speelgoed. Dat het maken van poppen ook een volwaardige kunstvorm kan zijn is wereldwijd wel, maar in Nederland nog niet zo bekend. Voor de twaalfde maal organiseert vereniging van Nederlandse en Belgische poppenkunstenaars de Dabida dag. Ditmaal op 25 maart 2018 in het Kruithuis. Aansluitend zal van een groot aantal Dabida leden het werk geëxposeerd. De tentoonstelling biedt een veelzijdig beeld van de poppenkunst met een prachtige diversiteit. Met een aantal gasten zullen de Dabida leden hun levensechte en fantasierijke creaties exposeren.

Dabida dag
Op de Dabida dag exposeren alle Dabida leden hun mooiste werken. De makers vertellen u graag over hun werkwijze en drijfveren. Er wordt een demonstratie gegeven en er is een loterij, waarbij bezoekers een creatie kunnen winnen van hun favoriete kunstenaar. Ook wordt deze dag bekendgemaakt wie de winnaar van de jaarlijkse Dabida Anual Doll Award is. Inzendingen komen vanuit binnen- en buitenland. De winnares van vorig jaar is uitgenodigd om met haar werk te exposeren.


Deelenemende kunstenaars: Amy van Boxel, Olly Copal, Yvonne Flipse, Jessica de Geus, Nel Groothedde, Saskia Hoeboer, Hennie Koffrie, Viktoria Kostina, Francisca Markus, Willy van de Beek - Oldenhof, Erica Borghstein - Prinse, Ana Salvador, Caroline van Stiphout, Marlaine Verhelst en Kim van de Wetering

Dabida dag 25 maart 2018


Presentatie cursisten 14 - 15 april - Carola Mokveld

www.dabida.eu

  

 

De dynamiek van licht en kleur – Peter Verbeek
25 maart t/m 22 april 2018 (boven)

In de jarenlange ontwikkeling die Peter Verbeek als beeldend kunstenaar doorgemaakt heeft, is een steeds terugkerend uitgangspunt te ontdekken: de dynamiek van licht en kleur. Het licht is een levensvoorwaarde, een van onze elementaire levensbronnen. De constante dynamiek van het licht zorgt voor onuitputtelijke waarnemingsmogelijkheden en de bijbehorende kleuren. Ook de wisselende fysieke standpunten van de waarnemer spelen hierbij een rol.

De dynamiek van het licht is voor Peter Verbeek een spiegel van de tijdsgeest die ook altijd in beweging is. In zijn recente objecten gebruikt hij licht als middel om rustpunten en ordening in de huidige tijd te creëren. Onze hedendaagse materialen en technieken maken het hem mogelijk  om zijn beleving en gedachtegang  in abstractie uit te drukken in interactieve werken. Hierin gunt hij de toeschouwer een eigen interpretatie.

www.peterverbeek-art.nl
       

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

top