Home

Culturele activiteiten

Huidige expositie

Komende exposities

Vorige exposities

Kunstenaars

Organisatie

Hoe vindt u ons

Info voor nieuwe leden

Exposeren in het Kruithuis
Educatie in het Kruithuis

Atelierroute
Henri Titselaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Huidige expositie


 


Vanaf 29 april 2018
Zichtlijnen en meer

Opening 29 april 15.00 uur
Te zien t/m 27 mei a.s.


Ontwerp: Patrick Lijdsman

Klik hier voor een foto-impressie door Gerard Monté.

Bomzaal – Zichtlijnen
Groep Ravenstein: Aris Engel, Bart Lebesque, Kerstin Menge, Maarten Luijk, Rick Duijs, Willem van Wanrooij
Klik hier voor een filmpje van de deelnemers aan Zichtlijnen.

Een zichtlijn is een denkbeeldige lijn die alleen waargenomen kan worden vanuit het standpunt van degene die hem zag. Vanuit een zichtlijn springen sommige dingen direct in het oog en blijven andere zaken verborgen. Het beeld is uniek voor de beschouwer. 'Wij gebruiken onze zichtlijn om een schilderij of beeld te creëren dat precies laat zien of juist verborgen laat wat wij willen.'

Aris Engel is etser en grafisch kunstenaar. Aris maakt graag gebruik van gevonden voorwerpen die hij een nieuw leven geeft in zijn etsen.

In zijn werk wil Bart Lebesque verbinding maken tussen de aarde en de kosmos. Hij werkt daarbij puur op gevoel. Zijn kunst is in harmonie met bomen, planten en de mensen die ervan genieten.

Kerstin Menge gebruikt uiteenlopende materialen,zij wordt geïnspireerd zijn door de natuur.

Maarten Luijk brengt in zijn beelden bijzondere mythen tot leven. Zijn werk laat een groot respect zien voor de natuur en wat zij haar bewoners te bieden heeft.

Rick Duijs werkt uitsluitend volgens de klassieke traditie in olieverf. Deze werkwijze past hij toe in zijn stillevens en portretten.

Willem van Wanrooij schildert natuurvoorstellingen die ontstaan uit een slordige wildgroei aan verf.

Granaatzaal – Uit verbeelding
Hans van Gerwen, Wim Lemmens

Hans van Gerwen is edelsmid en maakt naast werk van edelmetalen ook combinaties met
moderne materialen. Hij ontwerpt sieraden, objecten en ruimtelijke kunstwerken. In zijn werk
smelten kunst en ambacht samen.

Wim Lemmens is zowel beeldhouwer als schilder. Hij werkt  bij voorkeur met natuurlijke materialen zoals graniet, hardsteen en marmer. Zijn werk staat in nauw contact met de elementen. In zijn beelden benadrukt hij de eigenheid van het materiaal en de tegenstelling tussen grof bewerkte en gladde vlakken.

Lontzaal
Loes Kagenaar, Inge van der Vloed, Rietje H. Huijser

Loes Kagenaar verbleef veel in verre oorden in Azië en Afrika. De opgedane indrukken verwerkt zij in haar beelden. Die roepen vaak een authentieke sfeer op van rust en stilte. Zij wil met haar werk iets losmaken bij de bezoeker.

Inge van der Vloed is beeldhouwer. De weerstand van hardsteen waarmee ze werkt en het bijbehorende trage werktempo vindt ze prettig. Het maakproces betekent voor haar een balans vinden tussen de vorm die ze in gedachten heeft en het karakter van de steen in zijn waarde laten.

Het werk van Rietje H. Huijser is tijdloos, ontdaan van alle franje en teruggebracht tot de essentie: liefde en communicatie tussen mensen. Haar taal is het beeld. Woorden schieten meestal tekort. In het beeld kan zij laten zien wat haar bezighoudt en dat is eigenlijk heel eenvoudig: het leven zelf. In haar werk zoekt zij altijd iets bijzonders wat haar model typeert, een levendige natuurlijke ongekunsteldheid.

Kanonzaal en Yogazaal
Daisy karthaus en Jasper Mikkers

Daisy Karthaus houdt van kinds af aan van tekenen en schilderen. Deze passie kon zij ook kwijt in haar werk in een glasatelier. Ze
maakt nu olieverfschilderijen en aquarellen. Samen met haar partner Jasper Mikkers vervaardigde ze een dichtbundel die onlangs verscheen. Mikkers schreef de gedichten met de hand, Karthaus voegde er haar afbeeldingen aan toe. De documentaire over het maakproces van de bundel is gedurende de hele expo te zien. Op eerste Pinksterdag leest Jasper Mikkers vanaf 15.00 uur voor uit de bundel en licht Daisy Karthaus haar manier van  werken voor het beeld in de bundel toe. Zie ook: Culturele activiteiten
     

Kogelzaal - Deelgenoten
Terra Art Projects: Sylvia Essenberg, Verolique Jacobse en Michel Verhoef

De grote inspiratiebronnen van Sylvia Essenberg zijn contrasten en de kwetsbaarheid van mensen, dieren en onze natuur. Sylvia werkt met gemengde technieken en epoxy. Met haar werk legt zij momenten van verwarring en emotie vast.

De schilderijen van Verolique Jacobse zijn een reflectie van persoonlijke indrukken op het landschappelijke. Met haar werk wil zij de schoonheid van landschappen zichtbaar maken. Langer stilstaan bij een schilderij en meer dan oppervlakkig kijken is wat zij beoogt. 

Michel Verhoef wil de beschouwer deelgenoot maken van de emoties waarvan we ons vaak niet eens meer bewust zijn. Het podium is de straatfotografie. Met name de communicatie tussen bekenden vertellen iets over verstandhoudingen. Daarnaast probeert hij ook het gevoel te vangen van de solitaire mens.

Kruitkamer, Stokkamer – Boven en onder de zeespiegel
Gerry Miles

Gerry Miles staat bekend om zijn nauwkeurige tekenwerk, waarbij hij ook gebruikmaakt van toon en contrast om sfeer in zijn landschappen te creëren. Ook werkt hij graag met ingetogen tertiaire kleuren om subtiele harmonieën te scheppen. Zijn woonplaats Sint Michielsgestel en de eilanden Texel en Terschelling vormen goede inspiratie voor zijn werk.

Mijnzaal
Lidwien van Noorden

Lidwien van Noorden wil niet zozeer de zichtbare werkelijkheid in beeld brengen, maar ervaringen en gedachten vormgeven. Haar werk is soms grof, soms verfijnd, soms conceptueel. Zij vergelijkt het scheppingsproces met intuïtief denken in diverse materialen. Zowel actuele, wereldse thema’s als persoonlijke mijmeringen staan centraal in haar werk.

 

 

Hans van Gerwen                                     Bart Lebesque                                             Lidwien van Noorden


             

Volg ons nu ook op Twitter via https://twitter.com/STOKKruithuis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

top