Home

Culturele activiteiten

Huidige expositie

Komende exposities

Vorige exposities

Kunstenaars

Organisatie

Hoe vindt u ons

Info voor nieuwe leden

Exposeren in het Kruithuis
Educatie in het Kruithuis

Atelierroute
Henri Titselaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Exposeren in het Kruithuis

 


Exposeren in het Kruithuis

Op deze pagina vindt u de onderdelen:


                   

Wat doet STOK voor de kunstenaars die willen exposeren?
De coŲrdinator denkt mee met de curatoren/exposanten over de mogelijkheden in de diverse ruimtes. Zo nodig en wenselijk wordt ondersteuning geboden bij de praktische opzet van een tentoonstelling. Ook kan de beheerder – als men dit bijtijds meldt - adviezen geven voor een financiŽle dekking van een expositie.

Als u een plan hebt maar niet voldoende of zelfs geen deelnemers, dan kan ook ondersteuning geboden worden bij het vinden van aansluitende kunstenaars.  

Er worden 5.000 uitnodigingen op A5 formaat, glanspapier, gedrukt. STOK heeft een eigen adreslijst van ongeveer 600 adressen waaraan de uitnodiging wordt verzonden. De portokosten hiervoor zijn voor rekening van STOK. De teksten en afbeeldingen dienen tijdig te worden aangeleverd. Uiteraard vindt hier tijdig overleg over plaats.

STOK-leden ontvangen 10% korting op expositie. 
De voorwaarden
Kunstenaars die willen exposeren bij STOK moeten rekening houden met onderstaande voorwaarden.
 • De organisator/curator is voor de coŲrdinator het aanspreekpunt.

 • De expositie dient een samenhangende component te hebben.

 • De expositie dient ook een actuele component te hebben. Het tonen van uitsluitend ouder werk, tenzij passend in een vernieuwend concept, heeft minder prioriteit.

 • Een expositieperiode is vier tot vijf weken, afhankelijk van de planning van andere activiteiten en/of exposities.
  De opbouw-/inrichtingsperiode is in principe ťťn week, voorafgaand aan de expositieperiode.

 • De expositiekosten zijn afhankelijk van de ruimte(s) die men wil gebruiken.
  De kosten gelden per expositieperiode.
  Het is mogelijk meerdere ruimtes tegelijkertijd te gebruiken.
  De volgende ruimtes zijn beschikbaar (zie op pagina Home voor de tekeningen van deze ruimtes).

begane grond
Bomzaal
Kanonzaal
Lontzaal
Granaatzaal

eerste verdieping
Kogelzaal
Filmzaal
Kruitkamer (-zolder)
Mijnzaal

550
150
150
400


500
150
150
400

 
 • Enkele ruimtes zijn heel geschikt om met een grote groep te exposeren. Met 8 tot 10 kunstenaars kunt u er goed terecht. De kosten worden daardoor beter draagbaar.

 • In overleg wordt een opening georganiseerd waarbij eigen inbreng zeer op prijs wordt gesteld.

 • Omdat STOK werkt met vrijwilligers wordt van de exposerende kunstenaars gevraagd, zo mogelijk enkele middagen, als tweede suppoost mee te werken.

 • STOK blijft de eindverantwoordelijkheid houden voor de exposities.

 • Voor de duur van de opbouw- en expositieperiode zijn de kunstwerken in het Kruithuis verzekerd.

 

begane grond

eerste verdieping

(Aan deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend.)
 
top

 

 

Expositieplan maken en de financiŽn regelen
STOK ziet graag dat het i
dee/plan duidelijk wordt omschreven. Uiteraard kan van te voren een afspraak worden gemaakt met de coŲrdinator Willem Wandberg van STOK (via het STOK telefoonnummer te bereiken of via zijn mobiele nummer 06 4893 0921) voor een oriŽnterend en informatief gesprek. Hieronder geven we al vast wat ideeŽn:
 

 • Overleg vroegtijdig met de coŲrdinator (uitnodigingen, affiches), des te meer tijd is er voor een originele vormgeving. De coŲrdinator biedt ondersteuning en assistentie aan tijdens het hele proces. Aarzel niet om daar gebruik van te maken wanneer daar behoefte aan is. Probeer het wel tijdig aan te geven.

 • Wat zijn uw mogelijkheden op het gebied van subsidie, sponsoren, bijdragen deelnemende kunstenaars? Subsidie aanvragen kost veel tijd, houdt hier rekening mee (let op sluitingsdata).

 • Welke kosten worden er gemaakt met betrekking tot bijvoorbeeld reiskosten, verzekering, kosten uitnodiging,  openingskosten, et cetera.

 • Stel een lijst samen van alle deelnemende kunstenaars en verspreid deze onder de deelnemers. Verzamel o.a. in ieder geval het emailadres en telefoonnummer(s).
  Spreek een uiterste datum af waarop deelnemende kunstenaars werk kunnen brengen.
  Zet afspraken met deelnemende kunstenaars op papier in de vorm van een contract.

 • Bezoek de ruimte(s) van te voren meerdere malen zodat ze goed op u kunnen inwerken. Denk ruim en breed over een op te zetten expositie (inhoud). Denk over andersoortig gebruik en inrichting. Met name de benedenverdieping nodigt uit tot
  drie-dimensionaal werk. De bovenverdieping is ook uitermate geschikt voor het tonen van video’s. En het trappengat is bijvoorbeeld goed te gebruiken voor bijvoorbeeld een geluidswerk.

 • Bekijk de ruimte van te voren kritisch; moeten er nog schotten of muren geverfd worden?
  Maak een lijst met benodigdheden die u nodig hebt om in te kunnen richten.

 

 • Probeer zo veel mogelijk Ďself-supportingí te zijn. U voorkomt een hoop irritatie als u zelf voor bijvoorbeeld een extra schroefboormachine, een pak koffie, een rol tape zorgt.

 • Overleg met de coŲrdinator wat de mogelijkheden op het gebied van inrichten zijn. Er mag in principe niet geboord, gespijkerd of geschroefd worden in het merendeel van de zalen (monumentenpand). Maar er zijn ook vele andere vormen van exposeren mogelijk (op lange tafels/schragen, met draad over balken of tussen pilaren). Vraag of er iemand mee kijkt tijdens het inrichten. Zeker als u zelf ook deelneemt als kunstenaar is het fijn om er iemand bij te hebben die wat meer afstand kan betrachten.

 • Als het werk wordt ingeleverd, plaats het dan eerst op de grond tegen de muur om overzicht te krijgen voordat het wordt opgehangen.

 • Vergroot de onderlinge samenhang en verlicht uw eigen last door de taken te delen. Houdt zelf overzicht maar geef ook een ander het vertrouwen. Eindverantwoordelijk blijft u zelf als curator/organisator.

 • Houdt rekening met  beperkte parkeermogelijkheden rondom het Kruithuis.

 • Als u meer PR wilt of via andere kanalen, dan moet u dat zelf regelen.

 • Stel de Openingshandeling op tijd vast in verband met vermelding hiervan op de uitnodiging. Bedenk of u een mediageniek persoon kent die de opening wellicht kan verrichten. Als u kiest voor een extra openingshandeling: houd toespraken niet te lang. Maak er een feestje ‘van-exposanten-voor-bezoekers-en-exposanten’ van. U kunt de pers en belangstellenden ook op een ander moment persoonlijk uitnodigen en er zelf bij zijn. Tijdens de opening hebt u daar weinig tijd voor.

 • Spreek terwijl de expositie loopt regelmatig af met deelnemende kunstenaars, houdt contact.

 

top